Spaghetti z wegańskim sosem serowym z ciecierzycy i kalafiora
Włoskie spaghetti alfredo tudzież amerykańskie mac&cheese. Ten typowo niewegański makaron jest już chyba znany wszystkim weganom, bo odkąd ser z ziemniaka zrewolucjonizował ich menu, to pojawiają się z nim różne kombinacje. Sos z kalafiora również nie jest pierwszy raz - ani u mnie ani u innych. Lecz dzisiaj przedstawię go w trochę innej wersji. Ciekawsze, oryginalniejszej i moim zdaniem smaczniejszej!
przepis:
1 porcja
porcja makaronu ugotowanego al dente
150 g kalafiora
15 g musztardy (ostrej)
80 g ugotowanej ciecierzycy
60 ml aquafaby
pół cebuli
ząbek czosnku
30 g płatków drożdżowych
10 g tahini lub masła migdałowego
pieprz, sól, szczypta chili i curry
łyżka oleju
Kalafiora gotujemy aż będzie miękki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Dodajemy do kalafiora wraz z połową ciecierzycy i blendujemy na aksamitny krem. Dodajemy musztardę, tahini lub masło, płatki drożdżowe i jeszcze raz blendujemy. Dodajemy aquafabę do uzyskania idealnej konsystencji, blendujemy 2-3 minuty. Sos wtedy zrobi się idealnie aksamitny i lekko zwiększy objętość. W ostateczności można dodać łagodne mleko roślinne, ale nie będzie takiego efektu. Doprawiamy do smaku. Podgrzewamy i wrzucamy makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy z resztą ciecierzycy.
Cudeńko *.*
OdpowiedzUsuń