Gruszkowe racuchy drożdżowe
z masłem orzechowym, dżemem malinowym i tahini
Bo drożdże za mną ciągle chodzą.
A racuchy pyszne, szkoda, że nikt mi takich nie robił jak byłem dzieckiem.
przepis:
75 g mąki
45 ml letniego mleka
jajko
łyżka stopionego masła
łyżeczka cukru trzcinowego
pół łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
słodzidło
cynamon
duża gruszka
Suszone drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczam w ciepłym mleku i odstawiam na bok. Mąki przesiewamy, dodajemy masło i jajko, a następnie mleko z drożdżami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę (ja zostawiłem w lodówce na noc). Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i jeszcze raz mieszamy. Smażymy z obu stron.
Moja mama uwielbia racuchy, więc często w niedzielę czy w sobotę wstawała wcześnie rano i robiła ciasto, ale za to nigdy w dzieciństwie nie uświadczyłam pierogów i naleśników na słodko ;)
OdpowiedzUsuńA ja na przykład jako mniejsze dziecko nie wyobrażałem sobie słonych naleśników!
UsuńIgor, to Ty prawda? :)
OdpowiedzUsuńtak (?)
Usuńpytam tu bo na asku nie chciałes odpowiedzieć ;]
Usuń