Wegański jagielnik a'la Bounty
Czekoladowo-kokosowy z polewą czekoladową
Był już mały, teraz przyszedł czas na pełnowymiarowy.
Kokos i czekolada to moje małe niebo. Teraz na talerzyku.
Idealny.
przepis:
mała tortownica
1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka kokosowego + 0,5 do miksowania
1 łyżeczka siemienia lnianego zalanego odrobiną wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
0,5 szklanki wiórek kokosowych
słodzidło
4 łyżki kakao
woda do konsystencji
słodzidło
szczypta soli
Kasze jaglaną gotujemy na mleku, studzimy, blendujemy z pozostałym płynem. Dodajemy len mielony, i mąkę ziemniaczaną. Kasza powinna być jak gęsty budyń. Masę dzielimy na 2 części ( u mnie jednej jest mniej). Do jednej dodajemy wiórki, do drugiej kakao.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę czekoladową, potem masę kokosową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg. Studzimy, i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Kakao mieszamy z małą ilością wody, dolewamy jej do konsystencji. Polewamy ją wierzch jagielnika, najlepiej parę godzin przed podaniem.
Omnomnom kokosowy, boski! :D
OdpowiedzUsuńświetny, moje smaki! :) dawno już nie robiłam takiego ciasta, a jagielnik szczególnie mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńchcę!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCzym słodziłeś? Lepiej użyć ksylitolu czy daktyle :) ? I mleko z puszki?
OdpowiedzUsuńUżyłem takiego z kartonu, ale to puszkowe będzie zdecydowanie lepsze ;)
UsuńPrzyślij kawałek :) No dobra, mogą być dwa :D
OdpowiedzUsuńczym je posłodzić ? i jak dużo ?
OdpowiedzUsuńKsylitolem, cukrem, stewią, syropem klonowym lub daktylowym - do smaku ;)
Usuń