sobota, 21 listopada 2015

Batony owsiane



Znacie to uczucie, kiedy macie ogromną ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt zobowiązującego? A może macie dojrzałego banana do wykorzystania? Te batony są idealne w tych dwóch, i wielu więcej przypadkach! Sklepowe propozycje przy nich wypadają co najmniej blado. Najfajniejsze jest to, że to od nas zależy, jakie będą. Dowolność składników, bakalii i dodatków. Możemy postawić na standard, lub szaleć i wymyślać! Na dodatek przepis jest bajecznie prosty.

przepis:
(7 sztuk)

1 dojrzały banan
szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki miodu
50 ml mleka
pełna łyżeczka cynamonu
+ bakalie i dowolne dodatki
sezam, mak, rodzynki, płatki migdałów, wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika, kakao, aromaty

Banana rozdrabniamy widelcem, łączymy z mlekiem, miodem i cynamonem. Płatki łączymy w miseczce z bakaliami, mieszamy. Łączymy zawartość obu miseczek, i na papierze do pieczenia formujemy prostokąt. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Studzimy i kroimy.




4 komentarze:

  1. te batony opisałaś idealnie, taka ochota dopadła mnie wczoraj i ja zrobiłam ciasteczka owsiane z daktylami! :) a najfajniejsze, tak jak zauważyłaś, jest to, że można dodać do nich swoje ulubione bakalie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie do zrobienia! Będą idealne na 2 śniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe batoniki są najlepsze, opisałeś je idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo często je robię :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń