Najpyszniejsze czekoladowe ciasto z fasoli ze śliwkami, białą czekoladą i cukrem pudrem
później też tahini
Opss, i zrobiłem to jeszcze raz. I jeszcze to zrobię, na pewno.
Co z tego, że nie dokładnie zmieliłem fasolę (co widać na zdjęciu)? Idealnie czekoladowe, wilgotne (a może niedopieczone?) i ciężkie. Po prostu niebo.
*przepis:
150g białej fasoli z puszki
100g banana
25g mąki żytniej
15-20g kakao
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
cynamon
słodzidło
Fasolę miksujemy z bananem na gładką masę, mieszamy z resztą składników. Przekładamy do naczynka żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. 40 min.
oj zjadłabym!
OdpowiedzUsuńJedno z najlepszych ciast! :D
OdpowiedzUsuńTakie ciężkie, czekoladowe ciasta lubię najbardziej. I to nie ma znaczenia dla mnie czy z fasolą, ciecierzycą, kaszą, awokado czy nawet tradycyjne brownie. Po prostu wielbię <3
OdpowiedzUsuńNie ma to jak porządna dawka czekolady :D
Usuńale świetne brownie :3
OdpowiedzUsuńCo tam, że fasolka nie jest zblendowana idealnie :p Przynajmniej miałeś co pogryźć :p
od dawna sie za nie zabieram :)
OdpowiedzUsuńWow, jakie mega czekoladowe! :) Muszę w końcu je upiec. :)
OdpowiedzUsuń