Makaron spaghetti z kokosowym serkiem wiejskim i truskawkami
Lubię makaron, lubię jak gorącym sosem brudzę sobię brodę i ciągnący się serek wiejski. Lubię też idealnie ugotowany makaron, sprężysty i al dente.
Domowe kluski z truskawkami to klasyczny obiad sezonowy mojej babci. Ale jakoś nie mogę się przekonać do jej wersji...
Całe szczęście po ostatnim deszczu moje truskawki trochę odżyły.
Całe szczęście po ostatnim deszczu moje truskawki trochę odżyły.
przepis:
ulubiony makaron
300 g truskawek pokrojonych
150 g serka wiejskiego
50 ml mleczka kokosowego
słodzidło
Makaron gotujemy al dente, odlewamy 0,5 szklanki wody po makaronie. W garnku lub na patelni delikatnie dusimy kilka pokrojonych truskawek, dodajemy odrobinę wody po makaronie, mleczko kokosowe i połowę serka wiejskiego. Mieszamy, rozgniatamy gródki z serka o ścianki. Dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy jeszcze trochę wody (lub nie), mieszamy. Dodajemy połowę (ćwierć całości) pozostałych truskawek. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałą część serka i truskawek.
Takie kluski to bym jadła ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń