(v)
Kakaowe ciasteczka z ciecierzycy z tahini; kalafiorowa kawa mrożona
Zamarzyły mi się ciastka. Były ciasta, praliny, ale ciastka? Coś nowego. Niby tylko kilka składników, 2 minuty roboty a smak powala. W konsystencji są mega. Niby trochę kruche, al jednak mają coś w sobie z brownie. Po prostu do zrobienia!
przepis:
150 g ugotowanej ciecierzycy
70 g banana
15 g kakao
30 g tahini
sok z cytryny
cynamon
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
szczypta sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło
Wszystkie składniki ze sobą dokładnie blendujemy, dodajemy sok z cytryny do zamaskowania strączkowego posmaku. Wykładamy dowolny kształt na lekko natłuszczony papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Podajemy ostudzone.
Śniadanie zjedzone, więc wsiadam na rower i pedze na rynek po owoce!
Śniadanie zjedzone, więc wsiadam na rower i pedze na rynek po owoce!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńO matko *.* te ciastka to czysty obłęd :D pychota!
OdpowiedzUsuńZ ciekawości - jesteś weganem? :)
OdpowiedzUsuńAni weganinem (nie podkreśla XD) ani wegetarianinem. Gotuje tak, bo lubię, bo to jest ciekawe. Ale kurczaka, ryby czasem zjem, nie pogardzę nabiałem a ciasta z kremem to moja (co prawda od niedawna) miłość. Nie wiem, czy zdecydowałbym się na dietę całkowicie wegańską, ale w samodzielnym życiu na pewno ograniczę produkty odzwierzęce.
Usuń