Kalafiorowe blondie a'la biały michałek z malinami
Z mlekiem w proszku, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i cukierkami.
Białe michałki kocham od zawsze. W manekinie jadłem naleśniki z nadzieniem białe michałki+maliny. I wiedziałem, ze muszę to koniecznie powtórzyć! Ale w czym? Owsianka, tak - brzmi super. Ale innym razem. Może wypiek?! Tak! Blondie. Tak myślałem i myślałem, że może by z kalafiora coś wyczarować? Skoro jest taki dobry do wszystkiego, to może do blondie?
Rezultat był zaskakujący. Ciasto wyszło mega słodkie, wilgotne.
przepis:
250 g kalafiora ugotowanego i ostudzonego
2 jajka
30 g mąki
15 g mleka w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
sok z cytryny
słodziło
biała czekolada, posiekane orzeszki i Białe Michałki
Kalafiora blendujemy z jajkami, dodajemy przesianą mąkę i resztę składników. Krótko mieszamy. Następnie dodajemy posiekane dodatki. Przekładamy do natłuszczonej kokilki i pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.
**
(v)
Kasza gryczana niepalona w sosie musztardowym z pieczarkami, cebulą i oliwkami, kalafior
MEga to ciasto chyba muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis ,
pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com
A ile dodać słodzidła ;>?
OdpowiedzUsuń