Kokosowy-śliwkowy krem jaglany z kalafiorowym kremem kakaowym i owocami
To było trochę szalone, wiem. Ale tyle rzeczy z tego kalafiora było, więc czemu by nie dodatek do owsianki, jaglanki, budyniu? A krem śliwkowy po prostu genialny. Kwaśny, słodki i gęsty. A może to raczej schłodzony budyń jaglany?
Generalnie, czy między nimi jest jakaś różnica? Ja pojmuje to tak. Budyń jaglany to ugotowana kasza zblendowana jeszcze gorąca, a krem to wystudzona kasza.
przepis na krem jaglany:
60 g kaszy jaglanej
200 g śliwek (najlepiej kwaśnych)
15 g mąki kokosowej
30 ml mleczka kokosowego
wiórki kokosowe
słodzidło
Kaszę jaglaną prażymy w garnku i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłą blendujemy z resztą składników i chłodzimy przez noc.
przepis na krem czekoladowy z kalafiora:
porcja na raz
120 g kalafiora ugotowanego i wystudzonego
10 g kakao
cynamon
sok z cytryny
pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
słodzidło
Blendujemy na gładko i dodajemy do śniadania. Możemy użył jako zagęstnika do owsianki, jako dodatek na wierzch do placków lub pastę na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz