halawa z rodzynkami, bananem, daktylami i cynamonem
Kolejne śniadanie z tych, które wyglądają jak kupa źle, a smakują wyśmienicie.
Ogólnie, to do następnego piątku królować będą u mnie słoiczki i miseczki a w nich płatki i owsianki.Szkoda mi będzie w wakacje 'marnować' śniadań na takie szybkie smakołyki, wolę dłużej koczować w kuchni! :D
Słyszałem o tym hinduski specjale dużo wcześniej, ale nie przemawiał on do mnie. Jednak prawie czarny od dojrzałości banan czekający na mnie wymusił na mnie to danie. Dzięki bananie!
W ostatnim tygodniu kasza manna ma u mnie branie z tego co widzę, jest naprawdę bardzo, bardzo uniwersalna! Tutaj sprawuje się bardzo smacznie, słodko. Musiałem dodać dużo soku z cytryny. Warto ją zjeść jako deser, oraz wyśmienite śniadanie.
*przepis:
50g kaszy manny
łyżka masła
cynamon
250 wody
średni banan
sok z cytryny
miód do smaku
rodzynki i daktyle
W garnuszku roztapiamy masło, podsmażamy na nim kaszę, aż zacznie wydobywać z siebie charakterystyczny zapach i lekko się przyrumieni. Wlewamy stopniowo wodę (z sokiem) cały czas energicznie mieszając. Dodajemy rozgniecionego widelcem banana i miód. Kasza będzie gotowa jak zacznie odchodzić od ścianek. Na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone daktyle.
Dzisiaj mam bierzmowanie. Trzeba będzie przesiedzieć 2 godziny w kościele, na niewygodnej ławce. Na dodatek jest chłodno. Później kolacja z rodziną. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
całkiem smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :D
UsuńJak o niej zapomnisz, to nie zepsuje Ci dnia :) Trzymam kciuki! Daj znać jak było :D
OdpowiedzUsuńDobrze chyba wszyscy wiemy i musimy się liczyć z tym, że o niej nie da się zapomnieć :(
UsuńUwierz - to wygląda baaaardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńSerio? Nawet nie zabrałem pierwszego słoiczka, który okazał sie być za duży XDD
UsuńUwielbiam halawę :) Muszę sobie znowu zaserwować takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D
UsuńWygląda mega ale przepis taki specyficzny że pewnie by mi nie wyszła jakbym chciała zrobić XDD
OdpowiedzUsuńRobi się błyskawicznie, serio!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńKocham halawę nad życie, jednak strasznie dawno jej nie jadłam. Dzięki, że mi przypomniałeś, muszę na dniach zrobić :)
OdpowiedzUsuńMa specyficzny smak, ale jest pyszna :D
UsuńJak patrzę na składniki, to wiem, że smakowało to super ;)
OdpowiedzUsuńA halawę miałam robić już kilka razy, ale jakoś do tej pory się nie złożyło :P
Bardzo słodkie, ale smaczne!
Usuń"Dzięki bananie!" - made my day ;D
OdpowiedzUsuńA jakie imię wybrałeś?
Serio jestem mu wdzięczny! :D Antoni.
Usuń