poniedziałek, 25 stycznia 2016

Gruszka wtulona w flaugnarde


Kokosowe flaugnarde z gruszką i tahini

Z mąką, mleczkiem i olejkiem kokosowym oraz kremówką.

Już kiedyś robione, z sezonowymi truskawkami. Teraz w inne wersji, takiej jakiej wolę. Z ukochaną gruszką i z uwielbionym kokosem. To nie mogło się nie udać!

przepis:

25 g mąki pszennej
15 g mąki kokosowej
30 ml śmietany 30%
100 ml mleczka kokosowego *
jajko
szczypta sody oczyszczonej
słodzidło

olej kokosowy
gruszka

Suche składniki przesiewamy, dodajemy jajko, mleko i śmietanę, miksujemy. 
Gruszkę myjemy i kroimy (można lekko posypać mąką ziemniaczaną), naczynko smarujemy olejkiem kokosowym. Wlewamy ciasto, wsadzamy gruszkę. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 2 można włączyć termoobieg.

*lub 30 ml kokosowego oraz 70 mleka


5 komentarzy: