Kakaowy raw budyń z kalafiora i awokado z bananem, jagodami i wiśniami
Miałem wizję. Miałem pół idealnie dojrzałego awokado. Miałem chęć na coś innego.
W mojej głowie oczywiście były myśli "It's a little bit strange" czy "disgusting". Ale jednak ja lubię wariować, lubię świrować w kuchni i lubię ponosić tego - jak do tej pory przyjemne - konsekwencje. W smaku nie czuć kompletnie kalafiorowego posmaku, a kakao (którego dałem dużo, ale niestety nie było to to z wiatrakiem). Polecam, totalnie.
*przepis:
250 g ugotowanego kalafiora
100 g awokado (bez skórki)
10 g mąki kokosowej
15 g kakao
sok z cytryny
cynamon
słodzidło
Kalafiora blendujemy na gładko z resztą składników. Dodajemy sok z cytryny do zneutralizowania smaku kalafiora (można zamiast soku użyć kawy). Chłodzimy przez noc w lodówce.
**
Cukinia faszerowana ciecierzycą, marchewką, cebulą i pieczarkami z płatkami drożdżowymi
Od dawna chciałem to zrobić!
Wygląda niesamowicie :D oj zjadłabym dziś ;)
OdpowiedzUsuńKocham kalafior pod każdą postacią. Jest tak delikatny w smaku, że w słodkich dniach sprawdza się idealnie.
OdpowiedzUsuń😊