(v)
Kokosowo - kawowe praliny marchewkowe z ciecierzycy, gruszka
Z puree marchewkowym, mąką i mleczkiem kokosowym i kawą tiramisu SKWORCU
Kocham jeść praliny na śniadanie. Są pyszne, bardzo sycące(!) i do tego wyglądają powalająco.
Mąka kokosowa i ciecierzyca zaskoczą mnie pewnie nie raz.
*przepis:
120 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
130 g puree z marchewki
30 - 35 g mąki kokosowej
2 łyżeczki gęstego mleczka kokosowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cynamon
sok z cytryny
słodzidło
wiórki kokosowe, kakao, cynamon, kawa
Ciecierzycę blendujemy z puree na gładką masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, ew. dosypując więcej mąki. Powinna powstać bardzo gęsta, plastyczna masa, z której bez problemu można formować kuleczki.
Praliny obtaczamy w wiórkach, kakao lub kawie i chłodzimy przez noc w lodówce.
Pyszności! :D
OdpowiedzUsuńCudne *.*
OdpowiedzUsuń