Dżemowy, malinowy pudding z chałki nadziany masłem orzechowym
Tosty francuskie mi nie wyszły. Ale za to pudding to inna sprawa. Kwaśno-słodka chałka i masło orzechowe w środku - klasyka. A najlepsza i tak jest ta chrupiąca skorupka.
przepis:
85 g czerstwej chałki
jajko
1/3 szklanki mleka
1-2 łyżki dżemu (kwaśnego)
słodzidło
30 g masła orzechowego
Chałkę kroimy w kostkę. Jajko miksujemy z dżemem i mlekiem. Pieczywo mieszamy połową masy i odstawiamy na kilka minut. Przekładamy do nasmarowanego masłem naczynka połowę chałki, dodajemy masło orzechowe i przykrywamy kolejną warstwą pieczywa. Na wierzch wylewamy resztę masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Pięknie wygląda! Chętnie zamieniłabym tosty francuskie na takie danie ;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie *.*
OdpowiedzUsuń