piątek, 29 kwietnia 2016

Kokosowy krem jaglany



Kokosowy krem jaglany z truskawkami i mleczkiem kokosowym

Z mleczkiem, mąką i wiórkami kokosowymi.

Bo kwiecień to podobno najlepszy czas na wyczyszczenie zamrażalnika. Miłość do kokosa i truskawki razem nieosłabła, o nie. A niedługo będą świeże truskawki, oj będą. Nie mogę się po prostu doczekać!

Jeszcze mniej.
A ona stoi i nie spada.
***

(v)
Kopytka jaglane z potrawką z cebuli, fasolki, marchewki i pieczarek

Było trochę zamieszania z tymi kluseczkami, bo wyszły dopiero za 3 razem. Ale teraz już wiem, już opracowałem je i nie będę miał z nimi problemu. A wyszły pyszne!

przepis:
na kluski

70 g kaszy jaglanej
10 g mąki ziemniaczanej
przyprawy

Kaszę jaglaną prażymy i gotujemy w ok 1,5 szklanki wody, ew. dolewamy aż się rozgotuje. Lekko studzimy, dodajemy resztę składników. Mieszamy rozgniatając jednoczenie kaszę o ścianki naczynia. Zwilżonymi rękami formujemy wałek, tniemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

2 komentarze: