(v)
Tarta orzechowo - kokosowa
Na gryczanym spodzie z daktyli, z orzechowym kremem jaglanym.
Już długo się zbierałem za taką tartę. Zdecydowanie zbyt długo. Wymówką były zwykle braki - daktyli, czasu, chęci, kogokolwiek w domu. Ale się zebrałem, i tak nagle, w wolny wieczór szybko wyczarowałem to cudo.
Nie powiem, dużo myślałem nad jego wersją i czytałem dużo przepisów. Ale przepis Kasi powalił wszystkie inne!
Słodki, kruchy spód oraz mocno orzechowy krem z kokosowym posmakiem. Dwa smaki, które niby sprzeczne - doskonale się uzupełniają. Bardzo słodki, mimo, że nie ma tam grama cukru. Aż niewiarygodne.
Ciasto pod każdym względem idealne!
*przepis:
tortownica 18 cm
spód
45 g suszonych daktyli
80 - 100 g kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę
10 g mąki kokosowej
40 g masła orzechowego
10 g oleju kokosowego
1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
krem
100 g kaszy jaglanej
40 masła orzechowego
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego przez noc - a właściwie jego gęsta część
1/2 łyżki soku z cytryny
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 3-4 godziny. Odcedzamy, dodajemy masło, olej, 3 łyżki wody z daktyli i blendujemy na gładką masę*. Stopniowo dosypujemy mąki oraz sodę, i zagniatamy ciasto, wyrabiamy przez 2-3 minuty. Powinno być elastyczne, ale nie klejące. Ew. dodajemy wody lub mąki. Wyklejamy dół tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości (u mnie w ok. 2,5 szklankach wody), studzimy. Blendujemy z resztą składników na gładki budyń. Ew. słodzimy syropem daktylowym, syropem klonowym**. Wykładamy na spód. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc.
*Nie zjadamy całej, chociaż wiem, że kusi!
**Dla mnie już słodycz mleka była wystarczająca, i fajnie kontrastuje z bardzo słodkim spodem.
Udało się. Nawet jeżeli to tylko chwilowe, to się udało. Teraz tylko zostało hmm... na prawdę osiągnąć tą wagę.
ale musi smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńMalownicza...
OdpowiedzUsuńJesli smakuje w polowie, jak wyglada, to jest warta wyprobowania...
:)
Porywam kawałek tego cuda!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wygląda :D
OdpowiedzUsuńNiestety proporcje w masie sa cos nie tak i mnie sie w ogole nie scielo po calej nocy w lodowce ... buuu choc smakowo super! Mysle ze ze malo oleju kokosowego??
OdpowiedzUsuń