Buraczano - bananowe ciasto fasolowe z cukrem pudrem i tahini
Z mąką kokosową
Bo burak i tahini to super połączenie.
A ciasto powstało bardzo przypadkowo, bo najpierw miało być brownie. Ale okazało się, że jednak coś poszło nie tak, coś zmieniłem i coś tam wrzuciłem. I uznałem, że nie warto tego psuć. I warto było zostawić. Smak, kolor, konsystencja. I jak tu nie kochać fasolowych wypieków?
przepis:
150 g białej fasoli
80 g banana
80 g ugotowanego buraka
jajko
25 g mąki kokosowej*
szczypta sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło
Wszystkie składniki razem blendujemy i przelewamy do foremki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
*u mnie 1:1 ze zwykłą, bo się kokosowa skończyła :(
Ten kolor jest genialny ♡♡
OdpowiedzUsuńKolor bardzo pozytywny :) Codziennie zajadam się burakami z tahini, czy surowe czy podgotowane- niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńZ takiego połączenia musiało powstać coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńKolor marzenie! *.* Buraki pasują do wszystkiego, a do tahini i banana to już w ogóle.:)
OdpowiedzUsuń