sobota, 23 kwietnia 2016

Są i truskawki, są też pierogi



Cukiniowe placki kokosowe z truskawkami, bananem i deserową czekoladą

A czekolada Tchibo - tak dobra, że zjadłem pół tabliczki :D

Może nie nasze, nie moje z ogródka. Ale pachnące latem - truskawki! Jeszcze nie słodkie, ale banan nadrabia. Były w promocji - musiałem się skusić XD

**


(v)
Pierogi drożdżowe nadziane marchewką, brokułem i masłem orzechowym

Tym razem kolacja. Niby niewinna, ale w pierogach przemyciłem 1000 kalorii. A to tylko za sprawą 100 g masła orzechowego ♥

przepis:
8 sztuk

ciasto:
80 g mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki drożdży instant
+30-50 ml gorącej wody
+ przyprawy

farsz:
1 marchew
kilka różyczek brokuła
100 g masła orzechowego
garść orzechów ziemnych drobno posiekanych
+przyprawy

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto. Dolewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy łyżką a następnie zagniatamy dłońmi. Powinno powstać elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto, które wyrabiamy przez 5-6 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut*.

Marchew ścieramy na tarce i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy posiekanego brokuła i orzechy, doprawiamy. Podgrzewamy chwilę aż marchewka puści sok, redukujemy chwilę, dodajemy 50 g masła orzechowego. Mieszamy i trochę doprawiamy.

Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy koła i jeszcze raz każde z nich rozpłaszczamy. Każde koło smarujemy jeszcze masłem i nakładamy łyżkę farszu. Brzegi smarujemy wodą i sklejamy pierogi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.

6 komentarzy:

  1. U mnie dzisiaj też truskawy! :D
    Te pierogi są genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi ♡ Kocham i uwielbiam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Masę robisz, że kalorie musisz przemycać? Koniecznie podaj przepis na te pierogi chętnie bym je przygotowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jakby, mam ok 8-10 kg niedowagi. Przepis podam jutro ;)

      Usuń