Cukiniowe placki kokosowe z truskawkami, bananem i deserową czekoladą
A czekolada Tchibo - tak dobra, że zjadłem pół tabliczki :D
Może nie nasze, nie moje z ogródka. Ale pachnące latem - truskawki! Jeszcze nie słodkie, ale banan nadrabia. Były w promocji - musiałem się skusić XD
**
Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto. Dolewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy łyżką a następnie zagniatamy dłońmi. Powinno powstać elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto, które wyrabiamy przez 5-6 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut*.
Marchew ścieramy na tarce i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy posiekanego brokuła i orzechy, doprawiamy. Podgrzewamy chwilę aż marchewka puści sok, redukujemy chwilę, dodajemy 50 g masła orzechowego. Mieszamy i trochę doprawiamy.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy koła i jeszcze raz każde z nich rozpłaszczamy. Każde koło smarujemy jeszcze masłem i nakładamy łyżkę farszu. Brzegi smarujemy wodą i sklejamy pierogi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
**
(v)
Pierogi drożdżowe nadziane marchewką, brokułem i masłem orzechowym
Tym razem kolacja. Niby niewinna, ale w pierogach przemyciłem 1000 kalorii. A to tylko za sprawą 100 g masła orzechowego ♥
przepis:
8 sztuk
ciasto:
80 g mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki drożdży instant
+30-50 ml gorącej wody
+ przyprawy
farsz:
1 marchew
kilka różyczek brokuła
100 g masła orzechowego
garść orzechów ziemnych drobno posiekanych
+przyprawyMąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto. Dolewamy stopniowo gorącej wody i mieszamy łyżką a następnie zagniatamy dłońmi. Powinno powstać elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto, które wyrabiamy przez 5-6 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut*.
Marchew ścieramy na tarce i umieszczamy w garnuszku. Dodajemy posiekanego brokuła i orzechy, doprawiamy. Podgrzewamy chwilę aż marchewka puści sok, redukujemy chwilę, dodajemy 50 g masła orzechowego. Mieszamy i trochę doprawiamy.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy koła i jeszcze raz każde z nich rozpłaszczamy. Każde koło smarujemy jeszcze masłem i nakładamy łyżkę farszu. Brzegi smarujemy wodą i sklejamy pierogi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
U mnie dzisiaj też truskawy! :D
OdpowiedzUsuńTe pierogi są genialne :)
Są pierogi- jest moc XD
OdpowiedzUsuńPierogi ♡ Kocham i uwielbiam 😊
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła truskawki!
OdpowiedzUsuńMasę robisz, że kalorie musisz przemycać? Koniecznie podaj przepis na te pierogi chętnie bym je przygotowała!
OdpowiedzUsuńTak jakby, mam ok 8-10 kg niedowagi. Przepis podam jutro ;)
Usuń