(v)
Naleśniki z kaszy gryczanej ze szpinakiem i tofu
Czyli jak zweganizować coś typowego nie wege. Co prawda, w moim domu nie jada się naleśników ze szpinakiem, rzadko też w ogóle na wytrawnie. I w sumie, to nie przepadam za naleśnikami ze szpinakiem i fetą. Ale olśniło mnie. I wyszło coś fantastycznego!
I gdyby ktoś się upierał, to na talerzu dostrzec można kamienie z trawą posypane większą ilością trawy :P
przepis:
60 g kaszy gryczanej niepalonej
250 ml wody
sól, pieprz, oregano, zioła
olej
150 g mrożonego szpinaku
100 g tofu
ząbek czosnku
sos sojowy, pieprz, zioła, przyprawy
Kaszę na noc zalewamy wodą. Rano wodę odlewamy do szklanki. Kaszę miksujemy i dolewamy wody do konsystencji (mi wyszła cała). Doprawiamy, i odstawiamy na około godzinę.
Na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki.
Cierpliwie, smażą się inaczej niż takie zwykłe - trochę dłużej.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy. Dodajemy tofu i chwile podgrzewamy.
Naleśniki nadziewamy przygotowanym farszem i zwijamy w ulubiony sposób.
ślicznie wyglądają :3
OdpowiedzUsuńile Ci wyszlo tych naleśników z 60 gr kaszy? duże czy raczej takie malutkie ?
OdpowiedzUsuńZ 80 g mi wyszło 8
Usuńnaprawde? na zdjęciu nie widac tylu, ale to chyba jakies malutkie, nie takie na całą patelnie ?
UsuńNa zdjęciu widać 5, na tyle starczyło mi farszu. Więc resztę zjadłem z samym ketchupem, a przepis podałem z moimi zmianami ;)
Usuńa te naleśniki to duze wyszły? kurcze musze sproobowac, chyba pojde zalac tą kasze! bo chyba gdzies mam :D
Usuńa placuszki "pancakes" można tak zrobic? tylko troche gesciejsze ciasto przygotowac? cięzko zmiksowac taka kasze? dales okolo 1 szklanki wody po odsaczeniu i w czasie miksownia dolaes?
Usuńno normalne wyszły :P a na placki tutaj jest przepis http://platki-owsiane.blogspot.com/2016/03/gryczane-placki-weganskie.html
Usuń