Buraczany sernik pomarańczowy z sosem kakaowym
Może jestem dziwny, może to szalone.
Ale przyznajcie, że kolor ma piękny. A smak, ahhh. Chyba najlepszy sernik.
Idealne podsumowanie. W sam raz na walentynki.
przepis:
200 g twarogu
150 g puree z buraka
15 g budyniu (czekoladowego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
jajko
cynamon
słodzidło
Ser przecieramy przez sito lub mielimy. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Przelewamy do formy i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy ją do 150 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim sernik a po około 20 minutach lekko go uchylamy.Chłodzimy przez noc.
Wow ! Odważnie. Ja jeszcze nie przekonałam się do niektórych warzyw na słodko :)
OdpowiedzUsuńz buraka? tego jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńNo przepis naprawdę super! :)
OdpowiedzUsuńKolor jest piękny :)
OdpowiedzUsuń