wtorek, 16 lutego 2016

Wegańskie brownie z fasoli




(v)
Fasolowe brownie z orzechami włoskimi

Nie ma to jak zdrowo przegiąć z czekoladą raz na jakiś czas. Można zjeść tabliczkę czekolady, ale to nudne, serio. Lepiej zjeść kawałek brownie. Wilgotne, słodkie, czekoladowe, i z chrupiącą skorupką. Tak, to pyszne brownie.

przepis:
tortownica 18 cm

240 g (puszka) czerwonej fasoli
6 łyżek kakao
1 łyżka siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki tahini
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego
20 g mąki kokosowej
kawa rozpuszczalna, aromat, cynamon
słodzidło (inne niż miód)

100 g czekolady 70 % kakao
50 g orzechów włoskich

Fasolę z puszki pukamy, blendujemy na gładko. Mieszamy z resztą składników. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki, mieszamy z ciastem.
 Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i posypujemy orzechami. Pieczmy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy. Kroimy po 2-3 godzinach. 


5 komentarzy:

  1. Wystarczyło, że spojrzę na zdjęcie i już naszła mnie ochota ogromna na czekoladę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiele razy próbowałam robić brownie z fasoli ale jeszcze nigdy mi nie smakowało,nie wiem co robię źle ;<
    :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiele razy próbowałam robić brownie z fasoli ale jeszcze nigdy mi nie smakowało,nie wiem co robię źle ;<
    :D

    OdpowiedzUsuń