czwartek, 18 lutego 2016

Sernikowa jaglanka z piekarnika

 "Sernikowa" kasza jaglana zapiekana z ricottą i gruszką

Nie spodziewałem się, że to śniadanie wyjdzie aż takie pyszne! Może nie było takie, jakie miało być, ale i tak smakowało fantastycznie! Słodka gruszka puściła zbyt dużo soku, przez co pokrzyżowała moje plany, ale nie mam jej tego za złe. Śniadanie idealne.

przepis:

60 g kaszy jaglanej
80 g ricotty
jajko
gruszka
cynamon
słodzidło

Wieczorem kaszę jaglaną prażymy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Rano łączymy ją z jajkiem. W natłuszczonym naczynku wykładamy pół masy, na to ścieramy gruszkę. Pozostałą masę łączymy z ricottą i przykrywamy startą gruszkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy 25-30 minut, pod koniec włączając termoobieg, by kasza się zarumieniła. 

3 komentarze: