Makaron soba w słodko-kwaśnym sosie
z pieczarkami, burakiem i zielonym groszkiem
Spontaniczne dania są chyba najsmaczniejsze. Im więcej dziwnych rzeczy się ze sobą połączy, tym większą satysfakcję dają. Uwielbiam eksperymenty.
przepis:
makaron soba
1 duży upieczony burak
5 pieczarek
5-6 łyżek zielonego groszku z puszki
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, chili, sok z cytryny, sos sojowy
olej kokosowy
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Buraka kroimy w paski lub w kawałki, pieczarki w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i dusimy. Podlewamy trochę wodą, pieprzymy, solimy. Wrzucamy buraka i chwilę podsmażamy. Następnie w szklance łączymy miód, ocet, sok z cytryny, sos sojowy i odrobinę wody. Wlewamy na patelnie, dodajemy makaron oraz groszek (ja zostawiłem trochę do dekoracji). Mieszamy, doprawiamy, podajemy.
genialny, uwielbiam buraki- wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam makaronu z burakiem ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ale mała uwaga nie chiński, a japoński makaron ;-)
OdpowiedzUsuńjuż zmienię, może lepiej na Azjatycki :)
Usuń