środa, 31 sierpnia 2016

Jasny krem z nutką chrzanu


Zupa krem z kabaczka, selera i kalafiora z gruszką i chrzanem

I znowu kolejny przepis na sycącą i pożywną zupę. Można by ją nazwać śmieciówkową, bo została ugotowana na zalegających w lodówce resztkach. I nawet chrzanu było mało. I bardzo lubię takie dania, pokazują że ani nie trzeba mieć dużo czasu, dużo produktów i dużo umiejętności by w kilka chwil podać przepyszne danie!

przepis:

150 g kalafiora
połówka dużego kabaczka (wyszło mi 400 g) - można zastąpić cukinią, patisonem
50 g selera
duża gruszka
2 łyżeczki chrzanu + do dekoracji
mała cebula
100 ml neutralnego mleka roślinnego
2 łyżki neutralnego oleju
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól, tymianek, 

Kalafiora, kabaczka, selera i cebulę umieszczamy w garnku, zalewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Powstały wywar odlewamy do szklanki. Gruszę myjemy i kroimy. Warzywa blendujemy z gruszką i resztą składników, najpierw dolewając powoli mleko a potem wywar do ulubionej konsystencji. Doprawiamy do smaku. 

1 komentarz: