piątek, 26 sierpnia 2016

Lekkie kotleciki z tuńczyka w sałatce


Sałatka z burgerami z tuńczyka i brokułem

Lubię sałatki. I w sumie to jem je często, ale nie są to tradycyjne sałatki. Uwielbiam niepomieszane warzywa na talerzu, z dipem obok, by móc je w nim maczać. Zwykle do tego towarzyszy mi pieczywo, ciecierzyca lub fasola, albo kurczak, falafele, łosoś. Tym razem wpadłem na pomysł by podać ją w trochę inny sposób. Dodając burgery z tuńczyka! Są bardzo dobre i widzę już je w formie jednego większego w burgerze, tak. To pomysł warty zapisania. :D

przepis na burgery :

puszka tuńczyka w sosie własnym (120 g po odsączeniu)
100 g mrożonego szpinaku
łyżeczka siemienia lnianego
małe jajko albo pół dużego (30 g)
1 łyżka sosu sojowego
posiekany ząbek czosnku
pieprz, oregano, zioła prowansalskie

Tuńczyka dokładnie odsączamy. Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z wody. Łączymy łyżka z tuńczykiem, dodajemy resztę składników. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy 6 kuleczek, lekko je spłaszczamy. Pieczemy lub smażymy na lekko natłuszczonej patelni pod przykryciem 3-4 minuty z obu stron. 


400 post tutaj! :D

1 komentarz: