niedziela, 14 sierpnia 2016

Odchudzony quiche



Odchudzony quiche z pieczarkami, kurczakiem i cukinią w sosie musztardowym 

Kisz. Ciasto kruche, farsz i sos jajeczny. Niby nic, a jednak chciałem tego spróbować od... od czasu kiedy zobaczyłem jak Tosia przygotowuje swój.
Pomysł miałem już gotowy, od początku.
A w jaki sposób odchudziłem ciasto kruche, którego podstawą jest tłuszcz? 
Zmieniłem część mąki na żytnią, ale to nie zmienia jej kaloryczności. Otóż masło zastąpiłem jogurtem naturalnym! Szczerze? - ja nie wyczułem różnicy. Moja mama (jak tylko się dowiedziała, wcześniej nic nie podejrzewała) coś narzekała, ale taka już jest.
Całość komponuje się ciekawie, danie jest sycące i zdrowe!


przepis:
forma 25 cm

spód
150 g maki żytniej
50 g mąki pszennej
jajko
50-90 g jogurtu naturalnego
szczypta soli i pieprzu
szczypta sody oczyszczonej

farsz
200 g kurczaka + kapka musztardy, soli, pieprzu, mleka, i oregano
200-250 g pieczarek + troszkę oleju, mleka, soli, pieprzu
250 g cukinii + odrobina musztardy, pieprzu i soli

sos
1,5 żółtka
4 białka
90 ml mleka
100 g jogurtu naturalnego
15 g musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Mąki łączymy z solą i sodą, dodajemy jajko i łączymy widelcem. Dodajemy stopniowo jogurt i krótko wyrabiamy aż nabierze konsystencji surowego ciasta kruchego. Ilość jogurtu zależy od wielkości jajka, gęstości jogurtu i mąki. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i zostawiamy na chwilę - można go przygotować wcześniej. Pieczarki kroimy w plastry i dusimy, doprawiamy. Kurczaka smażymy. Cukinię kroimy w plastry a potem w paski. Dodajemy przyprawy i musztardę, łączymy. 

Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko - do połączenia.

Formę delikatnie natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy widelcem, ew. obciążamy czymś i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do zrumienienia - ok 15 minut. Wykładamy równomiernie kurczaka, pieczarki i na wierzch cukinię. Zalewamy sosem i pieczemy jeszcze 40 minut.
Podajemy na ciepło, lecz zimne również jest pyszne.



2 komentarze: