czwartek, 11 sierpnia 2016

Wegańskie burgery z ryżu



Wegańskie burgery z ryżu, marchewki i selera
podane z warzywami, musztardą i ketchupem

Marzył mi się burger. Dobra bułka, dużo warzyw, ulubiony sos i oczywiście gruby burger - roślinny! W sumie najbardziej zależało mi na burgerze, Z kaszy jaglanej, a'la jaglanex. Ale... czy to nie będzie oklepane? Będzie. Ugotowany, wczorajszy ryż aż błagał się o wykorzystanie. Więc szukałem innych inspiracji z ryżem i szukałem, ale na marne. Postanowiłem wziąć sprawę w swoje ręce i lecieć na żywca. I to chyba jest zwiastun najlepszych dań, intuicja i kierowanie się smakiem!

przepis:
8 sztuk

torebka (100 g) ryżu ugotowanego na lepko
300 g marchewki
100 g selera
łyżka mielonego siemienia lnianego
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ketchupu
sos sojowy, pieprz, oregano, bazylia, papryka - przyprawy do smaku
ew. łyżka mąki

Marchew ścieramy na drobnych oczkach, selera na większych. Łączymy z ryżem, dodajemy ketchup i koncentrat, doprawiamy. Dodajemy siemię lniane i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy na 10-15 minut (by len skleił masę), jeśli nie jest wystarczająco plastyczna by formować nią burgery, dodajemy łyżkę mąki. Formujemy kotlety i układamy na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach delikatnie obracając po 20 minutach.


3 komentarze: