poniedziałek, 12 września 2016

Hummusowa zupa


Hummusowy krem marchewkowy z pomidorowym sosem mango

Nie jem hummusu często, a szkoda, bo go bardzo lubię. Jest bardzo sycący i można z nim kombinować na różne sposoby. Więc czemu by nie pokombinować jeszcze trochę, i zjeść go w formie pysznej, gęstej zupy? Właściwie, nawet nie jest to zupa, tylko miska pełna pysznej pasty. Dzięki marchewce nie dość że ma piękny kolor, to jeszcze zawdzięcza jej słodkawy posmak. Sos mango to świetny dodatek, podkreśla ciecierzycę i dodaje tropikalną nutę, 
Krem można użyć do kanapek lub zjeść w formie zupy.


przepis:
1 syyyyycąca porcja lub 2 lżejsze

160 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (około 80 g suchej)
300 g marchewki
2 łyżki oliwy
łyżeczka tahini
1/5 szklanki soku z cytryny
ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej 
1 łyżeczka curry
szczypta chili
pieprz i sos sojowy do smaku 
+ woda do konsystencji

100 g miąższu z mango
80 ml przecieru pomidorowego
10 g ketchupu
chili

Marchewkę gotujemy na parze do miękkości. Dodajemy ciecierzycę i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy, ew. doprawiamy według własnych upodobań. Dodajemy wody (lub bulionu warzywnego) do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja do gęstego kremu użyłem około 100 ml.

Mango blendujemy z resztą składników, nakładamy na gotowy krem.

1 komentarz: