środa, 9 listopada 2016

Bez tłuszczu, bez cukru, żytnia - szarlotka


Odchudzona żytnia szarlotka jak z bajki

Zjawiskowa, mnie kupiła. Amerykańska, wysoka, wypieczona, po prostu przepiękna. Aż sama pozowała do zdjęć. Pełna słodkich jabłek, nie potrzebowała żadnego dodatku cukru i jego zamienników! Obowiązkowa każdej jesieni. 

przepis:
tortownica 18 cm

250 g mąki żytniej
50-100 g jogurtu naturalnego
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu


1,5 kg jabłek (twardych, słodko-kwaśnych) już obranych i wykrojonych z gniazd nasiennych
sok z 1/2 cytryny
1/4 szklanki wody
ew. cynamon
łyżka mąki kokosowej

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, cynamon, sól, łączymy i stopniowo dodajemy jogurt do odpowiedniej konsystencji ciasta kruchego. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki. 
Jabłka kroimy w kostkę lub plasterki, wkładamy do garnka i podlewamy wodą, dodajemy sok z cytryny. Dusimy aż puszczą sok i wyparują. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Ciasto cienko wałkujemy, wykładamy spód i boki tortownicy z papierem do pieczenia zostawiając trochę ciasta na wierzch, nakłuwamy i pieczemy do zarumienienia. Na podpieczony spód wysypujemy mąkę kokosową i wykładamy jabłka, wyrównujemy. Z resztek ciasta formujemy paski i układamy kratkę na wierzchu tortownicy. Pieczemy przez kolejne 30 minut. 
Przed rozkrojeniem pozwalamy ostygnąć.

1 komentarz: