sobota, 18 lutego 2017

Wege-burgery z zielonym groszkiem


Wegańskie burgery z ciecierzycy i zielonego groszku
z selerem, cebulą i słoneczkiem

Burgery zrobiłem trochę bez przemyślenia. Wziąłem ciecierzycę, wrzuciłem kilka dodatkowych elementów. Wiedziałem, co mniej więcej do siebie pasuje oczywiście i nie była to kwestia przypadku, że kotleciki wyszły pyszne! Lekko słodki groszek, mocno dosmażona, wyrazista cebula i seler - trochę od czapy, ale uwierzcie, że go nie czuć, a świetnie robi za tło. Delikatne kawałki słonecznika przyjemnie chrupiące w zębach... Tak, to wyjątkowe burger. Ja zrobiłem w mniejszej wersji, ale pysznie będą smakowały w bułce.

przepis:
8 małych lub 4 większe

150 g ugotowanej ciecierzycy
60 g + 60 g zielonego groszku konserwowego
100 g korzenia selera startego na grubych oczkach
duża cebula ( najlepiej czerwona)
15 g zmielonych ziaren słonecznika
10 g masła migdałowego lub tahini
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
łyżka mąki (najlepiej gryczanej)
pół łyżeczki curry
sos sojowy
pieprz
szczypta ziół prowansalskich
łyżeczka ketchupu
olej do smażenia

Cebulę siekamy w piórka i smażymy na oleju aż będzie rumiana. Ciecierzycę i połowę groszku, startego selera i cebulkę blendujemy na gładko. Dodajemy słonecznika, masło lub tahini, mąkę, siemię i mieszamy. Doprawiamy, ew. dodajemy więcej soli, pieprzu lub ketchupu. Zostawiamy na chwilę by mąka mogła napęcznieć. Po 20 minutach formujemy kotlety (nie powinny, ale jeśli masa jest zbyt rzadka to dodajemy jeszcze trochę mąki lub formujemy lekko zwilżonymi rękoma). Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, w połowie czasu delikatnie przewracamy na drugą stronę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz