czwartek, 1 października 2015

Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem



Prosty, szybki i całkiem dietetyczny obiad lub kolacja. Na dodatek jest super smaczny i pożywny.
Warty spróbowania, efektowny. Na codzienny stół, a także na uroczystość. 
Przepis podstawowy, można dodać tam... wszystko? Tak! Wszystko idealnie nada się do nafaszerowania naszej papryki.

przepis:
(na 3 średnie papryki)

3 papryki
0,35 kg mięsa mielonego
100 g ryżu
jajko
białko
przyprawy
(sól, pieprz, ketchup, zioła, curry, papryka, sos sojowy - wszystko według smaku)

Papryki myjemy, odkrawamy "czapeczki", wydrążamy środek. W misce łączymy mięso mielone i ryż. Wbijamy jajko, oraz jedno białko, doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Papryki faszerujemy przygotowanym wcześniej farszem i zakładamy czapeczki. 
Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz