czwartek, 20 października 2016

Wegańskie drożdżówki nadziane jesienią


Wegańskie drożdżówki kokosowe nadziane musem dyniowo-jabłkowym

Są przepisy, które chodzą aż do zrobienia. Trzeba je zrobić, inaczej nie wyjdą z głowy! Takim właśnie przepisem były moje ślimaczki. Ostatnio jestem fanem wszelakich słodkich bułek, więc musiałem podołać swoim wymarzonym. I podołałem. Żeby nie było aż tak tradycyjnie, to musiałem dodać coś od siebie. Więc masło zamieniłem na olej kokosowy, a mleko na mleczko. Dzięki temu smakują jeszcze bardziej niesamowicie!

przepis:

530 g mąki pszennej
30 g rozpuszczonego oleju kokosowego
250 ml mleczka kokosowego z puszki
12 g drożdży instant
30 g cukru + słodzidło lub 90 g cukru
szczypta soli
szczypta cynamonu 

3 duże i twarde jabłka
ok. 400 g dyni (hokkaido),
3 łyżki soku z cytryny
ew. słodzidło

30 g cukru rozpuszczonego w 20 ml wody
cukier do posypania

Mąkę mieszamy z suchymi składnikami, dodajmy podgrzane mleczko kokosowe i rozpuszczony olej. Dokładnie i długo (15-20 minut) wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleczka. Zostawiamy w oprószonej mąką misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1,5-2 h).
Jabłka i dynię obieramy, kroimy i dusimy do miękkości (10 minut), blendujemy na gładko, ew. dosładzamy. Gotujemy do zgęstnienia ok 20 minut. Studzimy.
Ciasto na obmąconym blacie wałkujemy na duży prostokąt (40x50 cm), wykładamy nadzienie i zwijamy jak roladę. Kroimy na kawałki i układamy na blachę wyłożoną papierem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Przed pieczeniem smarujemy każdą syropem cukrowym i posypujemy cukrem. Pieczemy do zarumienienia (u mnie 20 minut) w 180 stopniach. 

3 komentarze:

  1. Takie jesienne drożdżówki są idealne, gdy za oknem zimno i pochmurnie - wnoszą promyczek słońca :D Muszę koniecznie spróbować ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł na bułeczki, nadzienie musi być bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo jadłabym *O* cudne zdjęcia! i to takie od niechcenia, a może tylko tak wyglądają- ale naprawde śliczne.

    OdpowiedzUsuń