środa, 22 lutego 2017

Nowa odsłona zdrowych pralinek


Zdrowe pralinki z dyni i banana
kokosowe, orzechowe, kakaowe, piernikowe

Specjalnie na chudy piątek!
Ukochane śniadaniowe trufle w innej odsłonie. Trochę popaprane i pomieszane, ale co zrobić jak tyle smaków można przemycić?! Truflowe, słodkie, tak samo pysze. Na uroczystość, może na prezent? Może na alternatywę dla codziennej popołudniowej słodyczy do kawki? 


przepis:

150 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
100 g mocno dojrzałego banana
50 g puree z dyni
30 g masła orzechowego
10 g oleju kokosowego
20 g mąki kokosowej lub migdałowej (ew. owsianej)
10 g wiórek kokosowych
sok z cytryny
słodzidło

cynamon, kakao, wiórki kokosowe, przyprawa do piernika, mąka kokosowa

Wszystkie składniki na pralinki dokładnie blendujemy, ew. dosładzamy. Ja do połowy masy dodałem kakao, by wprowadzić troszkę różnorodności! Masę chłodzimy przez 30 minut w lodówce, później formujemy kuleczki o podobnej wielkości (moje miały po 15 g), odtaczamy w wybranej posypce. Os razu są gotowe do jedzenia, ale najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce.



1 komentarz:

  1. Jakiś czas temu robiłam podobne i wyszły genialne, te wyglądają obłędnie *-*

    OdpowiedzUsuń