(v)
Gruszka i jagody zapieczone pod kokosowym crumble
jogurt bałkański
Nie wiem czemu tak długo zabierałem się za jakąkolwiek kruszonkę. W sumie to bardzo się bałem że mi nie wyjdzie i zrobię tylko duży bałagan i w ogóle masakra.
A tutaj takie zaskoczenie, że wyszło coś pysznego.
Tylko gruszka mogłaby być inna...
Dobrze, że po czwartku jest już piątek.
przepis:
20 g mąki kokosowej
15 g mąki
10 g stałego oleju kokosowego
1 łyżka cukru
szczypta sody
2-3 łyżki mleka kokosowego
gruszka
jagody
Gruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do foremki, posypujemy jagodami.
Do innej miseczki przesiewamy suche składniki, dodajemy olej i stopniowo mleczko. Rozcieramy w palcach na kruszonkę. Posypujemy przygotowane owoce, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut, uważając by kruszonka się nie przypaliła.
Można po 10 minutach przykryć naczynie folią aluminiową.
Jakie smakowite. Teraz sobie uświadomiłam że nigdy nie robiłam owoców pod kruszonką ^^
OdpowiedzUsuńOd dawna się za to zabieram i nadal nie zrobiłam.
OdpowiedzUsuńDzięki za przypomnienie.
I jeśli zdobędę gruszki, to może tez zrobię jaglankę z chałwą. ;p