niedziela, 20 marca 2016

Brownie z patelni



Mocno kakaowe placki cukiniowe z bananem i delikatnie dyniowym jogurtem

Z tartą cukinią i kawałkami czekolady 70% kakao. Jogurt to jogurt naturalny wymieszany z miodem i resztkami puree z dyni.

Czasem mam ochotę na coś tak mocno czekoladowego, kakaowego i nie aż tak słodkiego, a raczej deserowego. I jak nadarzyła się okazja, że mam cukinię w lodówce, to nie mogłem nie zrobić tych placków. Idealnie wilgotne, mocno kakaowe i pyszne. A do tego słodki banan i jogurt. Lubię takie śniadania.

*przepis:

50 g mąki
jajko
100 g cukinii startej na tarce
15 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody
ew. mleko
słodzidło

czekolada

Wodę z cukinii odlewamy do szklanki. Resztę cukinii mieszamy z resztą składników i dodajemy ten płyn do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodajemy pokrojoną czekoladę, mieszamy.
Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. 

6 komentarzy:

  1. Znowu szalejesz z plackami w najlepszy możliwy sposób, a ja się ciągle nie mogę za smażenie zabrać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jeszcze jakiś czas temu placki były dla mnie ostatnim wyborem haha

      Usuń
  2. Genialny przepis :D Ja jakoś ostatnio stawiam na proste miseczkowe śniadania ale może zrobię w końcu jakieś placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż nabrałam ochoty...na brownie...i na placki tez :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały smakować świetnie, narobiłeś mi ochoty na brownie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności, już samym wyglądem powalają :D

    OdpowiedzUsuń