wtorek, 22 marca 2016

Dyniowa rozpusta - karmelowy serniczek


Dyniowy sernik mocno karmelowy z sosem dyniowo-daktylowym i solą morską

Z puree dyniowym, budyniem toffiee, syropem karmelowym, masą kajmakową. Sos to puree z dyni zmiksowane z daktylami.

Porobiłem mu jeszcze na wierzchu takie ładne zygzaki dyniowe i nadziałem go puree, ale niestety zlały się z masą serową.

Iście królewski sernik. Na bogato, bardzo słodki. I z dynią, bo dyniowego sernika tutaj nie było.
A warto, warto się rozpieszczać raz na jakiś czas.

przepis:

200 g twarogu półtłustego
1 jajko
100 g puree z dyni
15 g budyniu toffiee
2 łyżki syropu karmelowego
porządna łyżka masy kajmakowej
20 ml mleka
ew. cynamon, przyprawa do dyni
słodzidło

Ser przecieramy przez sito lub mielimy. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Przelewamy do formy i pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszamy ją do 150 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim sernik a po około 20 minutach lekko go uchylamy.Chłodzimy przez noc. 

ps. ta maskotka tam jest przez przypadek!

6 komentarzy:

  1. Królewskie śniadanie :)
    Z chęcią bym takie zjadła. Może przez święta będzie więcej czasu i upiekę sobie jakiś serniczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upiekłem dzisiaj, bo zawsze chłodzę. A nie lubię w wolne dni wyciągać gotowca :P

      Usuń
  2. Taka miłośniczka karmelu, dyni i serniczków jak ja, byłaby zachwycona gdyby ktoś jej zaserwował takie śniadanie. Najlepiej do łóżka ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :D No dziś to przeszedłeś samego siebie :)

    OdpowiedzUsuń