Amerykańskie pancakes smażone na maśle z syropem klonowym
serkiem, masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki
Dużo masła, i jeszcze 2 zjedzone prosto z patelni bo były bardziej apetyczne niż myślałem XD
Jadłem już różne placki. Wegańskie, cukiniowe, jogurtowe, serniczkowe. Ale jakoś tak do mnie dotarło, że klasyki u mnie nie było. Więc jest!
*przepis:
40 g mąki
70 ml maślanki
jajko
10 g stopionego masła
szczypta sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło
masło do smażenia
Mąkę przesiewamy, miksujemy z resztą składników na gładkie, gęstsze od naleśnikowego ale rzadsze od plackowego, ciasto.
Na patelni roztapiamy masło i smażymy z obu stron okrągłe pancake'sy.
Masło orzechowe i dżem z czarnej porzeczki, a do tego syrop klonowy i to wszystko na plackach- samo niebo, sam raj :D
OdpowiedzUsuńWarto było wcześniej wstać c:
UsuńGenialne! Jeszcze jedno z moich ulubionych maseł orzechowych :) Dawno nie robiłam klasycznych pancakes.
OdpowiedzUsuńMoje się iestety już kończy :( Mam dwa słoje xxl, ale nie to samo, bo tylko 85% orzechów. Zagapiłem się i kupiłem.
UsuńWyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńA masło orzechowe.. No wiadomo. Opcja obowiązkowa do śniadania! :)
Klasycznych pancakes nie jadłam już kilka lat i zazwyczaj robię placki z dodatkami. Narobiłeś mi ochoty na masło orzechowe :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować pancakes z masłem orzechowym, bo bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuń