wtorek, 1 marca 2016

Tofucznica na śniadanie


Tofucznica z pieczarkami i cebulą, kanapki z hummusem, pomidorem i ogórkiem

Jajecznica nigdy nie była moją ulubioną formą podania jajka. Ale w wersji z tofu wypada świetnie. Idealna na tak długo chodzące za mną wytrawne śniadanie!

przepis:

130 - 150 g tofu naturalnego
1 mała czerwona cebula
5 pieczarek
100 ml neutralnego mleka roślinnego
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
sos sojowy, pieprz, sól, papryka...

olej roślinny

Pieczarki obieramy i kroimy, cebulę kroimy w kostkę. Mleko mieszamy z przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i cebulę, smażymy przez chwilę. Gdy pieczarki będą miękkie nad patelnią rozkruszamy drobno tofu, chwilę smażymy i zalewamy mlekiem oraz dodajemy płatki. Smażymy chwilę aż mleko się delikatnie zredukuje. Doprawiamy do smaku i ew. dolewamy trochę wody - regulujemy w ten sposób "ścięcie" tofucznicy. 

2 komentarze:

  1. Kiedyś robiłam podejście do tofucznicy i niestety nie przypadła mi do gustu. Czy mógłbyś zdradzić jak ją robisz ? Bo może zdecyduję się spróbować jeszcze raz ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyłączam się do prośby o przepis, dodajesz czarna sól?

      Usuń