Pieczony kokosowy flan z kokosową skorupką, bananem i mleczkiem kokosowym
Więcej mleczka kokosowego *-*
Nie spodziewałem się, że przepis z którym zwlekałem tak długo, okaże się być aż taki smaczny! A szczególnie w kokosowej wersji. I do tego ta chrupiąca skórka - najlepsza część przepysznej całości!
przepis:
150 ml mleka
150 mleczka kokosowego
jajko
25 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki kokosowej
słodzidło
łyżka cukru trzcinowego
łyżka wiórek kokosowych
200 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, jajko i mąki miksujemy razem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Przelewamy do natłuszczonego (olejem kokosowym) naczynia, posypujemy cukrem i wiórkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut do zarumienienia wierzchu.
Ciekawy przepis! Muszę kiedyś zrobić koniecznie :D
OdpowiedzUsuńDużo kokosa, a więc musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńniesamowicie wygląda, zdecydowanie do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuń