niedziela, 6 marca 2016

Pieczony flan kokosowy



Pieczony kokosowy flan z kokosową skorupką, bananem i mleczkiem kokosowym

Więcej mleczka kokosowego *-*

Nie spodziewałem się, że przepis z którym zwlekałem tak długo, okaże się być aż taki smaczny! A szczególnie w kokosowej wersji. I do tego ta chrupiąca skórka - najlepsza część przepysznej całości!

przepis:

150 ml mleka
150 mleczka kokosowego
jajko
25 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki kokosowej
słodzidło

łyżka cukru trzcinowego
łyżka wiórek kokosowych 

200 ml mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, jajko i mąki miksujemy razem i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Przelewamy do natłuszczonego (olejem kokosowym) naczynia, posypujemy cukrem i wiórkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 minut do zarumienienia wierzchu. 

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis! Muszę kiedyś zrobić koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo kokosa, a więc musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowicie wygląda, zdecydowanie do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń