Makaron soba z miruną i warzywami w sosie słodko - kwaśnym
Jako, że makaron soba to chyba mój ulubiony makaron, i jako, że dawno już za mną chodziło "chińskie" danie oraz makaron z rybą. Więc czemu nie połączyć wszystkiego w jedną całość i nie stworzyć jednego z lepszych obiadów w tym miesiącu?
Chrupiące warzywa, słodko-kwaśny sos i zdrowa, biała ryba. To musi smakować obłędnie!
przepis:
makaron soba
150 g filetu z miruny lub innej białej ryby
80 - 100 g mrożonej fasolki szparagowej
100 g pieczarek
50 g czerwonej cebuli
garść mieszanki chińskiej
sos
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu lub cukru
sok z 1/3 cytryny
pieprz, chili, curry, papryka
100 ml wody
olej kokosowy
Makaron gotujemy według przepisu. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Po chwili wrzucamy mrożone warzywa. W czasie gdy dochodzą, rybę kroimy w kawałki - jak kurczaka. Wrzucamy na patelnię i chwile dusimy.
W wodzie łączymy wszystkie składniki na sos, dokładnie mieszamy. Ew. doprawiamy. Wlewamy na patelnie i mieszamy z makaronem. Chwilę jeszcze trzymamy na patelni i podajemy.
Czasem brakuje mi pomyslow na mirune, mimo ze tak bardzo ja lubie. Dzieki za pomysl :)
OdpowiedzUsuńCo do skladnikow na sos: czy aby na pewno nie ma bledu w liscie skladnikow 'pol lyzeczki sosu sojowego'? Bo juz wczesniej go wymieniales, moze chodzilo ci o jakas przyprawe? :)
Poprawiłem błąd :)
Usuń