piątek, 25 marca 2016

Słodko - kwaśne soba z rybą


Makaron soba z miruną i warzywami w sosie słodko - kwaśnym

Jako, że makaron soba to chyba mój ulubiony makaron, i jako, że dawno już za mną chodziło "chińskie" danie oraz makaron z rybą. Więc czemu nie połączyć wszystkiego w jedną całość i nie stworzyć jednego z lepszych obiadów w tym miesiącu? 
Chrupiące warzywa, słodko-kwaśny sos i zdrowa, biała ryba. To musi smakować obłędnie!


przepis:

makaron soba
150 g filetu z miruny lub innej białej ryby
80 - 100 g mrożonej fasolki szparagowej
100 g pieczarek
50 g czerwonej cebuli
garść mieszanki chińskiej 

sos
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu lub cukru
sok z 1/3 cytryny
pieprz, chili, curry, papryka
100 ml  wody

olej kokosowy

Makaron gotujemy według przepisu. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Po chwili wrzucamy mrożone warzywa. W czasie gdy dochodzą, rybę kroimy w kawałki - jak kurczaka. Wrzucamy na patelnię i chwile dusimy.
W wodzie łączymy wszystkie składniki na sos, dokładnie mieszamy. Ew. doprawiamy. Wlewamy na patelnie i mieszamy z makaronem. Chwilę jeszcze trzymamy na patelni i podajemy. 

2 komentarze:

  1. Czasem brakuje mi pomyslow na mirune, mimo ze tak bardzo ja lubie. Dzieki za pomysl :)
    Co do skladnikow na sos: czy aby na pewno nie ma bledu w liscie skladnikow 'pol lyzeczki sosu sojowego'? Bo juz wczesniej go wymieniales, moze chodzilo ci o jakas przyprawe? :)

    OdpowiedzUsuń