poniedziałek, 21 grudnia 2015

Domowy krem ciasteczkowy


Nutella i masło orzechowe są wieczne. Nikt w to chyba nie wątpi. Ale przychodzi zima. 
Myśl o ciepłej herbacie i o ciastku do niej są takie przyjemne, gdy już poważnie zmarzniesz na spacerze.
A gdyby można było posmarować takim ciastkiem kanapkę? Albo naleśnika? 
To jak zjeść kanapkę ze świętami!

Krem jest błyskawiczny, i znika prawie tak szybko jak powstaje. Pysznie rozpuszcza się na słodkim toście czy w gorącej owsiance. Dodatkowo nadaje im świąteczny, wyjątkowy klimat.

*przepis:

130 g ciastek korzennych 
100 ml mleka
3 łyżki mleka w proszku (30 g)
1 łyżka masła (15 g)
1 łyżeczka miodu + ew. do smaku
1 łyżeczka cynamonu i przyprawy do piernika

Mleko podgrzewamy z mlekiem w proszku, miodem i masłem.
Ciastka kruszymy, dodajemy przyprawy i dodajemy podgrzane mleko. Wszystko dokładnie blendujemy. Przekładamy do słoiczka. 

Trzymamy w lodówce około 2 tygodnie. 

1 komentarz: