poniedziałek, 6 czerwca 2016

Marchewkowy budyniowa "raw" gryczanka



Schłodzony budyń marchewkowo-orzechowy z białej kaszy gryczanej z bananem

Robiłem spontanicznie podgrzaną wersję - bananową z kokosem. I od tej pory chodziła za mną schłodzona, "już nie raw" gryczanka. 
Konsystencja - zachwyca. Smak? Fenomenalny. Bardzo polecam.

70 g kaszy gryczanej niepalonej
200 g ugotowanej marchewki
20-30 g masła orzechowego
cynamon
sok z cytryny
słodzidło

Kaszę zalewamy szklanką wody i zostawiamy na 12 godzin. Wodę odlewamy do szklanki, a kaszę w garnuszku miksujemy z resztą składników. Dolewamy ok. 3/4 wody.  Garnuszek z gryczaną stawiamy na gazie, gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Zjadamy ciepłe lub chłodzimy. 

1 komentarz: