czwartek, 12 listopada 2015

Jeszcze raz na raz - fasolowe brownie


Najpyszniejsze czekoladowe ciasto z fasoli ze śliwkami, białą czekoladą i cukrem pudrem 
później też tahini

Opss, i zrobiłem to jeszcze raz. I jeszcze to zrobię, na pewno. 
Co z tego, że nie dokładnie zmieliłem fasolę (co widać na zdjęciu)? Idealnie czekoladowe, wilgotne (a może niedopieczone?) i ciężkie. Po prostu niebo. 

*przepis: 

150g białej fasoli z puszki
100g banana
25g mąki żytniej
15-20g kakao
szczypta sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
cynamon
słodzidło


Fasolę miksujemy z bananem na gładką masę, mieszamy z resztą składników. Przekładamy do naczynka żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok. 40 min. 

7 komentarzy:

  1. Jedno z najlepszych ciast! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciężkie, czekoladowe ciasta lubię najbardziej. I to nie ma znaczenia dla mnie czy z fasolą, ciecierzycą, kaszą, awokado czy nawet tradycyjne brownie. Po prostu wielbię <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne brownie :3
    Co tam, że fasolka nie jest zblendowana idealnie :p Przynajmniej miałeś co pogryźć :p

    OdpowiedzUsuń
  4. od dawna sie za nie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jakie mega czekoladowe! :) Muszę w końcu je upiec. :)

    OdpowiedzUsuń