środa, 30 grudnia 2015

Drożdżowe racuszki


Gruszkowe racuchy drożdżowe
z masłem orzechowym, dżemem malinowym i tahini

Bo drożdże za mną ciągle chodzą. 
A racuchy pyszne, szkoda, że nikt mi takich nie robił jak byłem dzieckiem.

przepis:

75 g mąki 
45 ml letniego mleka
jajko
łyżka stopionego masła
łyżeczka cukru trzcinowego
pół łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
słodzidło
cynamon
duża gruszka

Suszone drożdże i cukier trzcinowy rozpuszczam w ciepłym mleku i odstawiam na bok. Mąki przesiewamy, dodajemy masło i jajko, a następnie mleko z drożdżami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę (ja zostawiłem w lodówce na noc). Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i jeszcze raz mieszamy. Smażymy z obu stron.

5 komentarzy:

  1. Moja mama uwielbia racuchy, więc często w niedzielę czy w sobotę wstawała wcześnie rano i robiła ciasto, ale za to nigdy w dzieciństwie nie uświadczyłam pierogów i naleśników na słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja na przykład jako mniejsze dziecko nie wyobrażałem sobie słonych naleśników!

      Usuń