sobota, 12 grudnia 2015

Wegański jagielnik Bounty


Wegański jagielnik a'la Bounty

Czekoladowo-kokosowy z polewą czekoladową



Był już mały, teraz przyszedł czas na pełnowymiarowy. 
Kokos i czekolada to moje małe niebo. Teraz na talerzyku. 
Idealny.


przepis:
mała tortownica

1,5 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka kokosowego + 0,5 do miksowania
1 łyżeczka siemienia lnianego zalanego odrobiną wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
0,5 szklanki wiórek kokosowych
słodzidło

4 łyżki kakao
woda do konsystencji
słodzidło
szczypta soli

Kasze jaglaną gotujemy na mleku, studzimy, blendujemy z pozostałym płynem. Dodajemy len mielony, i mąkę ziemniaczaną. Kasza powinna być jak gęsty budyń. Masę dzielimy na 2 części ( u mnie jednej jest mniej). Do jednej dodajemy wiórki, do drugiej kakao. 
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę czekoladową, potem masę kokosową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Na ostatnie 10 minut można włączyć termoobieg. Studzimy, i wkładamy do lodówki na 12 godzin.  

Kakao mieszamy z małą ilością wody, dolewamy jej do konsystencji. Polewamy ją wierzch jagielnika, najlepiej parę godzin przed podaniem.


9 komentarzy:

  1. Omnomnom kokosowy, boski! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny, moje smaki! :) dawno już nie robiłam takiego ciasta, a jagielnik szczególnie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę!!!
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym słodziłeś? Lepiej użyć ksylitolu czy daktyle :) ? I mleko z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłem takiego z kartonu, ale to puszkowe będzie zdecydowanie lepsze ;)

      Usuń
  5. Przyślij kawałek :) No dobra, mogą być dwa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. czym je posłodzić ? i jak dużo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitolem, cukrem, stewią, syropem klonowym lub daktylowym - do smaku ;)

      Usuń