niedziela, 5 czerwca 2016

Kluski z batata



(v)
Batatowe kluski gryczane z truskawkami

Później też z czekoladą 

W poprzednim wcieleniem chyba byłem kluską. Tak mi się wydaje, gdyż moim uzależnieniem są makarony i kluski różnej maści (i lody XD). Czy to cienki makaron spaghetti, czy swojskie kluski śląskie. A dzisiaj słodkie kuleczki z batata otoczone truskawkowym "sosem" zaspokoiły moją kluskową rządzę. A przy tym solidnie nasyciły! 

*przepis:

150 g upieczonego batata
55 g mąki gryczanej
1 łyżeczka siemienia lnianego
cynamon
słodzidło

Batata miksujemy na puree, dodajemy resztę składników. Zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki, wrzucamy do gotującej się wody. Wyjmujemy 2 minuty po wypłynięciu. 

1 komentarz: