środa, 18 stycznia 2017

Ryżowe kopytka bezglutenowe


Kluski ryżowe z pieczarkami smażonymi na oleju kokosowym, ciecierzycą i sosem dyniowym

Ciekawi mnie, czy ktoś tu jeszcze, gdy zagląda, spodziewa się czegoś wytrawnego? Szczerze, to ja sam chciałem przekwalifikować bloga z ogólno-kulinarnego na bloga z wypiekami. Gdy jestem w domu całą swoją uwagę skupiam co weekendowym cieście. Obiad to coś starego i znanego, to coś od babci, coś bez iskry. To dlatego. Ale obiecuję, że braki nadrobię!
Naszła mnie wizja kluseczek. A może to były kopytka, nie pamiętam. Białe kluski zrobione z ryżu, trochę azjatyckie, ciągnące i delikatne. A dodatki? Ukochane pieczarki, klasyczna ciecierzyca i zawsze pomocna dynia.
Kluseczki są neutralne w smaku więc pasują do nich słone i słodkie dodatki!


przepis na kluseczki:

100 g białego ryżu (który robi się bardzo klejący)
25 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
ew. łyżeczka mąka kokosowej, która ułatwia formowanie
duża szczypta soli

Ryż gotujemy w wodzie aż będzie mocno rozgotowany, klejący i papkowaty, ostudzić. Łączymy z mąką i solą, ugniatamy rękoma (mocno, tak by straciły ziarenka). Wilgotnymi rękoma formujemy kuleczki (mi wyszło 22, polecam moczyć ręce przy każdej kuleczce). Wrzucamy do gotującej się, lekko posolonej wody, mieszamy i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i dajemy im kilka minut na dojście.

przepis na pieczarki z ciecierzycą:

100-150 g malutkich pieczarek
2 garście ciecierzycy
łyżka oleju kokosowego
100 g puree z dyni
3 łyżki sosu sojowego
szczypta curry i ostrej papryki papryki

Pieczarki dokładnie umyć. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pieczarki, podsmażamy. Gdy już będą złote wrzucamy ciecierzycę, podlewamy odrobiną wody i sosem sojowym. Przykrywamy i chwilę dusimy. Łączymy z puree dyniowym, doprawiamy do smaku. Nakładamy na kluseczki i podajemy.  








1 komentarz:

  1. Wyglądają cudnie *-* takich cudów jeszcze nie było, ale jadłabym oj jadła!
    https://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń