czwartek, 26 stycznia 2017

Serniczki - śnieżynki


Kokosowe serniczki na patyku z białą czekoladą

Mógłbym znowu ponarzekać jak to jest, nie jest lub jak mogło by być. Lubię narzekać, jeśli jeszcze nie zauważyliście. Ale to nie jest tak, że nie dostrzegam nigdy niczego dobrego. Doskonale wiem, że każdy medal ma dwie strony i zawsze jest cokolwiek, co potrafi wywołać uśmiech.
A jeśli chodzi o serniczki, to znowu była wizja; białe, śnieżne kule, nieskazitelne, kremowe, słodkie ale nie mulące. Słoiczki to też część mojej wizji! Czasochłonne, ale gdy można z kimś pogadać to czas płynie bardzo szybko i takie "babranie" idzie sprawnie. A dla takiego efektu warto!


przepis:
30 serniczków

550-650 g masy sernikowej (zwarty, upieczony sernik bez spodu, najlepiej jasny) - mrożonej luz pozostałości
lub sernik z przepisu na dole strony lub z tego przepisu

50 g wiórek kokosowych
40 g białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki kokosowej (można zastąpić łyżką zielonych płatków owsianych i łyżką bułki tartej)

100 g białej czekolady
20 g oleju kokosowego
ok. 50 g wiórek kokosowych 
30 patyczków (u mnie długie ułamane w odpowiednim miejscu)

Oddzielamy masę serową - pozostawiamy sam sernik bez spodu, wierzchu. Blendujemy, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę, wiórki, sok - mieszamy. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodajemy mąkę kokosową, mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. 
Z schłodzonej masy lekko zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, mieszamy. Patyczki moczymy w masie czekoladowej i wtykamy w serniczek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie czekoladę ponownie rozpuszczamy aż będzie rzadka. Kuleczki oblewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Układamy na folii aluminiowej i chłodzimy przez 3-4 godziny. 
Podajemy schłodzone.

przepis na masę serową:

500 g serka śmietankowego 18% tłuszczu
1/2 szklanki cukru pudru
4 białka
50 g masła
pół opakowania budyniu śmietankowego

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut uważając, żeby nie spiec góry. Wyjmujemy, chłodzimy. Musi być zwarte zanim poddamy je dalszej obróbce.


1 komentarz: