Spaghetti w buraczanym pesto z fetą
Bordowy makaron to mój częsty i szybki pomysł na obiad. W podstawowej wersji i tak zapada w pamięć, ale dodając troszkę więcej danie robi się wykwintne! Mimo, że smaków wydaje się być dużo, bardzo ładnie współgrają ze sobą!
przepis:
2 porcje
160-200 g makaronu spaghetti
140 g upieczonego lub ugotowanego buraka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz i sól
+25 g sera typu feta lub capri
ew. starty parmezan do ozdoby
Makaron gotujemy al dente. Buraka, oliwę, ocet i miód blendujemy na gładką pastę, ew. dodajemy 2 łyżki wody po makaronie. Doprawiamy i podgrzewamy. Mieszamy z makaronem, wykładamy na talerz i posypujemy kruszonym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz