wtorek, 28 marca 2017

Kajmakowy kopiec



Ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki i serowym kremem kajmakowym

Nie ukrywam że inspiracją do ciasta był bananowy kopiec kreta. Chociaż ja sam tego ciasta nie lubię, a moja mama nawet nie chce słyszeć - nie dziwię się, bo jedyne skojarzenie to ciasto z pudełka. Ale może sam koncept, wygląd mnie zawsze zaciekawia, więc musiałem stworzyć coś podobnego. Mocno kakaowe ciasto, coś kwaśnego i nasz (mojej mamy!) ulubiony krem. I zdecydowanie za mało kawałków!


przepis:
tortownica 24 cm

2 szklanki mąki
 szklanka cukru
3 łyżki kakao
szklanka oleju 
1/2 szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

500 g serka śmietankowego 18-22% tłuszczu - schłodzonego
puszka 400 g masy kajmakowej - schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
śmietan-fix

3/4 słoiczka kwaśnego dżemu

Mąkę z kakao, solą, proszkiem, cukrem i sodą przesiewamy. Dodajemy rozmącone z mlekiem jajka, olej i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut - do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy. Wydrążamy środek zostawiając ok. 1 cm od brzegu. Wybrane ciasto odkładamy do miseczki.
Serek ucieramy razem z pudrem na gładki krem, dodajemy masę i miksujemy do połączenia. Dodajemy stabilizator, miksujemy jeszcze chwilę.
Na spód wykładamy dżem, na dżem rozprowadzamy krem tworząc lekką kopułę. Odłożone ścinki rozkruszamy na wierzchu i lekko dociskamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.




2 komentarze:

  1. Oj tak, to musiało smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rety, takie połączenie *-* trafiłeś w 10 *-*-*

    OdpowiedzUsuń